Skip to main content
BloggInläggUtställningar

Barnens kulturella och språkliga rättigheter firas

By 18 november, 2021No Comments

Nationell festsändning på fredag 19 november kl. 9–10 blir det festprogram tillsammans med Sanna Marin, Roni Bäck, Jenni Haukio, Li Andersson, Anna Abreu, Elina Pekkarinen, Johanna Laisaari med flera. Också barn och unga deltar i festligheterna. Programmet innehåller svenska avsnitt och delvis är det textat på svenska. Evenemanget riktar sig till alla barn och alla som är intresserade av ämnet. Lärare kan följa programmet till exempel i skolan tillsammans med barnen. Den 19.11. klockan 9-10 sänds festen på statsrådets YouTube-kanal.

Dikt och illustration från barnboken En kråksång för Nordens barn

Dikt och illustration från barnboken En kråksång för Nordens barn

Biblioteken i Raseborg uppmärksammar veckan för barnens rättigheter med bokutställningar på Ekenäs, Karis och Pojo bibliotek. Biblioteken delar också ut en veckoutmaning och korsord med temat rätten till gott bemötande. Luckans barnkulturnätverk har arbetat med projektet ”Barnens rätt på jorden här i Norden” sedan 2018.

Författare Annika Sandelin och illustratör Linda Bondestam

Författare Annika Sandelin och illustratör Linda Bondestam

Nu utkommer den nya barnboken En Kråksång för Nordens barn på tre språk svenska, finska och nordsamiska. En miniutställning pryder järnvägstunneln i Karis resecenter från och med 18.11.2021. Mini-utställningen består av ett uppslag ur den nya boken – en plansch på varje språk. Illustrationerna är skapade av Linda Bondestam på basis av barns idéer och dikterna som handlar om barns rättigheter är skrivna av Annika Sandelin.

Bokens omslag på svenska, finska och nordsamiska

Ett inspirationsmaterial som uppmärksammar barnets rättigheter och Norden finns tillgängligt för småbarnspedagoger. Materialet inspirerar till diskussion, lek och skapande verksamhet och får användas fritt. Konstverken kan också hängas upp som en plansch eller printas ut så barnen kan klippa sina favoritdetaljer ur dem. Utskriftsvänliga materialet hittar du i materialbanken: https://barnkultur.luckan.fi/materialbank/

Du kan också besöka den tillhörande utställningen i Karis järnvägstunnel som nu finns att se veckan till ära.

Läs mer om projektet Barnens rätt på jorden här i Norden, det pedagogiska materialet på Luckan Barnkulturs hemsida.

Pamela Andersson, barnkulturkoordinator,
Västnyländska kultursamfundet r.f.
Informatons- och kulturcenter Luckan Raseborg