BloggInlägg

Lampenius ny ordförande för Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborg

By 4 december, 2018 No Comments

Västnyländska kultursamfundet har mycket på agendan under år 2019.

Lars-Peter Lampenius är ny ordförande för Västnyländska kultursamfundet och efterträder därmed Stefan Högnabba på posten. Lampenius valdes på samfundets höstmöte, som hölls i Karis den 27 november.
Samfundet, som driver Luckan Raseborg i Karis, ser fram emot ett livligt år. Föreningen håller bland annat i trådarna för Barnens och de Ungas bokKalas, som arrangeras i samband med Bokkalaset på hösten.
Verksamheten kommer också att utvecklas i det nya rummet för barnkultur i biblioteket i Karis, Lilla Luckan, som öppnades i år.
Inom ramarna för det digitala inlärningsspelet Veni Vivi Västnyland ska tre nya spelbanor byggas upp i Hangö.
Bland de många bokprojekten som är på gång kan nämnas Karis sockenhistorik som Kim Björklund skriver, Minnen från Ekåsensom författas och sammanställs av Tove Virta och Rockens roll i Västnylandmed Kjell Ekholm som skribent (titlarna är nödvändigtvis inte de slutliga).
Under det kommande året siktar samfundet också på att kunna utöka sin fastanställda personal från två till tre personer.
Till styrelsemedlemmar för år 2019 valdes Tanja Ljungqvist, Tarja Kvarnström, Margareta Hägg, Jan Holmberg, Magnus Cederlöf, Johan Johnson, Kerstin Ilander och Bitte Westerlund. Till ersättare valdes Sonja Bäckman, Katja Långvik, Tove Virta, Janina Ehrström-Loukomies, Dan Johansson, Niclas Erlin, Kim Björklund och Anne Ingman.
Christoffer Holm kommer att fungera som ny redaktör för Västnyländsk årsbok, som utges varje år.
Mötet hölls på Antkärrgården, som presenterades av Göran Fagerstedt. Han är ordförande för Karis hembygdsförening som förvaltar den gamla byggnaden.
Niclas Erlin höll ett anförande om Raseborgs slott. Under presentationen visades bilder ur boken Glans och vardag på Raseborgs slott, som är en av de fyra skrifter som samfundet gett ut i år.