Skip to main content
BloggInlägg

Bokkaos – ett positivt bekymmer

By 1 februari, 2021februari 4th, 2021No Comments

Fjolåret var ett uppsving i läsandet har studier visat, så en gnutta gott har tydligen pandemin fört med sig också. Och bra så med tanke på tidigare studier som påvisat att vi läser allt mindre, speciellt yngre får ett sämre ordförråd om man inte läser för barnen från att de är små.

Vår egen förening Västnyländska kultursamfundet gav under året ut fyra nya böcker av lokala skribenter utöver Västnyländsk årsbok. Hösten var speciellt bokrik med tanke på att vi då kom ut med två storsäljare som båda sålde slut på en månad. Ett bokkaos i positiv bemärkelse. Och det bara fortsätter. Just nu bär vi ryggarna sjuka igen då andra upplagan av båda böckerna kommer från tryckeriet. Röster från Ekåsens 100 åriga historia intresserar vilket vi själva märkt då vi jobbat med boken. Det finns många intressanta anekdoter från ett slutet samhälle i vår lilla stad.

Boken om Nalle Lindqvists innehållsrika liv har intresserat många och eftersom han under sitt vuxna liv ägt nästan alla kända restauranger i vår stad så har många säkert ett minne från någon av dem. Vem har inte tagit sig en båttur med M/S Sunnan II i vår skärgård eller en sväng om på Strandhotellets dansgolv, hotellkomplexet som också blev hans personliga konkurs?

Men att ge upp har aldrig varit Nalles linje så han har rest sig varje gång och startat något nytt. Och inte ska vi ge oss vi heller i dessa tider fastän restriktionerna bara fortsätter, utan bär nu boklådor då nästa årsbok med temat utbildning kom för att kunna distribuera den till alla medlemmar. Du visste väl att du får den gratis som medlem. Årets tema är utbildning och det finns och har det funnits gott om i vår landsända. Visste du att redan Ekåsen på 1930-talet startade en egen sjukvårdsskola eller att man kan avlägga examen inom den grundläggande undervisningen i scenkonst i Teaterskolan Konfetti, dans på dansskolan Hurja Piruetti eller bildkonst i bildkonstskolan Colorikus i Raseborg. Läs mer om det i Västnyländsk årsbok 2021, där också en årskrönika av det gångna året i Västnyland finns presenterad.

Nästa års tema i årsboken är litteratur och det finns det säkert också mycket intressant att skriva om. I vår landsända bor och har bott flera välkända författare som förgyllt vår dag genom berättelsernas värld. Och då snön vräker ner och vi ska hålla oss hemma så vad är då inte bättre att ta en bok, sätta sig skönt i soffan och njuta. Och behöver du läsbart, kolla in vår nätbokhandel och beställ en bok direkt till din postlåda https://holvi.com/shop/LuckanRaseborg/

Sköna lässtunder!

Annette Ström