BloggUtställningar

Aktuella utställningar i Raseborg

By 20 november, 2018 No Comments
Just nu pågår fyra utställningar under november som Luckan Raseborg ordnar. Dessa passar alla åldersgrupper, men viktigt är det tycker vi att det ibland ordnas utställningar för just barn och unga som dessa främst borde tilltala.
Utställningarna finns till påseende i Karis och Ekenäs t.o.m. fre 29.11 i Galleri Perspektivet i Ekenäs bibliotek och i Luckan Raseborg samt Galleri Fokus i Karis bibliotek.
I Karis är det en utställning kring Blaue Fraus bok Någon hatar oss igen och den är uppdelad på två platser så att det lönar sig att besöka både Luckan Raseborg och Galleri Fokus. I Ekenäs en samutställning med tre konstnärer: Cara Knuutinen, Laura Salama och Marita Karlsson. Alla olika men intressanta på samma gång.  Nedan mera om själva uställningarna.
Luckan Raseborg och Galleri Fokus i Karis 2-29.11.2018 
Blaue Frau – Någon hatar oss igen – En UTSTÄLLNING baserad på boken NÅGON HATAR OSS IGEN. Ocensurerade samtal ur Sonja Ahlfors och Joanna Wingrens Facebookchatt möter illustratören Johan Isakssons visuella landskap. I det ständigt pågående samtalet på chatten formas tankar om feministisk kamp, ångest, barn, sex, förälskelse, pengar, teater, konflikter, systerskap och vänskap; världen beskriven ur två ÄRKE-feministers perspektiv. Tillsammans utgör de den feministiska och normkritiska teatergruppen Blaue Frau.
Perspektivet, Ekenäs bibliotek 7-29.11
Cara Knuutinen – illustrationer ur Anna Gullichsens böcker om kossan Betty och Saga Blom. Läs mer om Knuutinen på http://litteratur.sets.fi/forfattare/cara-knuutinen/

Perspektivet, Ekenäs bibliotek 1-29.11
Marita Karlsson – målningar ur boken Ljus, Mörker, Färg – att måla transparent
Boken är skriven av Marita Karlsson. Det centrala i ljus-mörker-färgmåleriet är frågan om mörkrets och ljusets rörelse och hur färgen atmosfäriskt uppstår i detta spänningsfält. Att fråga efter färgens väsen förutsätter ett nytt tänkande. Det nya är en omställning i uppfattningen av det måleriska. Och att detta har en direkt koppling till människans tanke, känsla och vilja. Skiktmålning/Veil painting är ännu en ganska okänd målningsteknik.
Mera info https://vastnylandskakultursamfundet.fi/sv/bocker/ljus_morker_farg/
Perspektivet, Ekenäs bibliotek 9-29.11.
Laura Salamas skisser ur boken Lasse och Johanna – På äventyr i bruket
På äventyr i bruket Boken handlar om livet i Fiskars bruk i slutet av 1800-talet. Johanna går i en flickskola och på fritiden hjälper hon sin mor att städa herrskapets hem. Lasse har börjat som springpojke i maskinverkstaden och han går enbart i skola på söndagarna. De hamnar överraskande inför ett äventyr och det krävs både mod och snabba reaktioner av dem för att klara av den besvärliga situationen de ställts inför. I slutet belönas det goda, men före det blir tolvåringarna tvungna att bedöma vad som på riktigt är viktigt i livet. Läsaren får en god bild av hur det var att leva i bruken och på landsbygden runtom bruken förr i tiden. Bokens faktarutor kompletterar texten. Bokens illustrationer är gjorda av Laura Salama. Mera info https://vastnylandskakultursamfundet.fi/sv/bocker/bruket/
Annette Ström / Luckan Raseborg